Groen Halle zet de fietsers in de bloemetjes

03 Juni 2024

Groen Halle zet de fietsers in de bloemetjes

Fietsen is gezond, goed voor het klimaat en goed voor je portemonnee. Kortom: fietsen maakt gelukkig

Groen zette op 3 juni, Wereldfietsdag, de fietsers in de bloemetjes. Op meer dan 100 plaatsen in Vlaanderen applaudisseren Groen-vrijwilligers voor de fietsers, ook bij het rondpunt aan het zwembad in Halle. Ondanks de stijging van het aantal fietsers, blijven de investeringen in betere fietsinfrastructuur achterwege.

Fietsen zit nog steeds in de lift. Bijna 1 op de 5 verplaatsingen in Vlaanderen gebeurt met de fiets; bij scholieren en in het woon-werkverkeer is dat bijna 1 op de 3. En het blijft jaar na jaar stijgen. Daarnaast evolueert ook het soort fietsen. Er zijn meer en meer bakfietsen, speedpedelecs, enzovoort. Maar het beleid van de Vlaamse regering bleef achterwege. De voorwaarde om het fietsgebruik te stimuleren, is het verhogen van de fietsveiligheid en fietscomfort, door volop te investeren in fietsinfrastructuur.

De fiets is een echte 'quick win' voor ons klimaat en voor onze mobiliteit. Fietsen is ook goedkoper dan de wagen nemen, het is gezond en het maakt gelukkig. Bovendien brengt het ook op voor de hele samenleving, door een positief effect op milieu, klimaat en gezondheid. Groen pleit daarom voor een jaarlijks budget van een half miljard voor effectieve fietsinvesteringen en een uitbreiding van subsidies waarmee gemeenten kunnen investeren in hun lokale fietsinfrastructuur. 

In Halle pleit Groen ook voor meer investeringen in de fiets als vervoersmiddel. “De afgelopen jaren hebben we als stadsbestuur geïnvesteerd in fietsinfrastructuur, zoals overdekte fietsenstallingen, openbare fietspompen en de invoering van Halse fietsstraten. Helaas blijven de fietspaden op de gewestwegen onveilig. De Vlaamse regering moet van veilige fietspaden een prioriteit maken,” aldus Bram Vandenbroecke, schepen van Mobiliteit (Groen).