Kinderen ravotten in nieuwe lokalen speelplein Joepie

09 Mei 2024

Kinderen ravotten in nieuwe lokalen speelplein Joepie

De nieuwe gebouwen zijn duurzaam en toegankelijk voor iedereen. 

Op speelplein Joepie spelen de kinderen in nieuwe lokalen. De gebouwen zijn duurzaam en toegankelijk voor iedereen. Andere verenigingen kunnen de lokalen ook gebruiken. Door deze nieuwbouw spelen er op Joepie 45 extra kinderen. Tegelijk is gedacht aan de rust van de buren.

Speelplein Joepie is populair bij ouders en kinderen. 185 kinderen spelen tijdens de paas- en zomervakanties op Joepie. Ouders kunnen vooraf of de dag zelf hun kind inschrijven maar omdat er vaak al vóór de start een wachtlijst was, was ter plaatse inschrijven nauwelijks nog mogelijk.. Omdat de stad wil dat zoveel mogelijk kinderen een leuke tijd beleven, koos Halle ervoor om nieuwe, ruimere lokalen te bouwen. Door dit project kunnen 45 kinderen extra ravotten op Joepie.

Gelijkvloers zonder drempel

Architect Bart Uvin hield in zijn ontwerp rekening met duurzaamheid en toegankelijkheid. Zo bevindt alles zich op het gelijkvloers en vind je nergens een drempel. Iedereen moet kunnen spelen op Joepie, ook wie in een rolstoel zit. Sinds een aantal jaar heeft ook Akabe Joepie hier een vaste werking. Kinderen met een handicap beleven er een leuke tijd met hun Akabe-monitoren. Daarom was toegankelijkheid meer dan ooit belangrijk. Bovendien voorziet de stad parking twee extra parkeerplaatsen voor personen met een handicap.

100 zonnepanelen en driedubbel glas

De stad vroeg ook bijzondere aandacht voor duurzaamheid. Aannemer Bolster trok de gebouwen op in ecologische materialen en alles is heel goed geïsoleerd. De ramen bestaan uit driedubbel glas. Op de daken liggen 100 zonnepanelen. Een slim ventilatiesysteem recupereert warme lucht. De warmtepomp zorgt voor een zuinige verwarming. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt. Dankzij de automatische zonnewering warmen de lokalen in de zomermaanden niet teveel op. De stad houdt ook rekening met de buren. De gebouwen werden zo ingeplant op de site dat de geluidshinder voor omwonenden tot een minimum beperkt blijft.