De Grote Weide wordt een toegankelijk natuurgebied en natuurlijk overstromingsgebied
27 Juni 2024

Om wateroverlast in het centrum te vermijden.
Halle en de provincie Vlaams-Brabant werken samen om van de Grote Weide een natuurlijk overstromingsgebied en toegankelijk natuurgebied te maken.
De Grote Weide, een mooi natuurgebied net buiten het stadscentrum, krijgt binnenkort een facelift. De stad en provincie zullen het gebied inrichten met nieuwe poelen, een meanderende Groebengracht, een vogelkijkhut en een picknickweide.
Betere waterbeheer en natuurverbetering
De Groebegracht, die door de Grote Weide stroomt, wordt aangepast om regenwater op te vangen dat nu voor overlast zorgt in de buurt van de Victor Baetensstraat. Dit zal het risico op wateroverlast verminderen. De provincie verzorgt de werken aan de Groebengracht, terwijl de stad Halle de verdere inrichting op zich neemt.
Toegankelijke natuur voor iedereen
De Grote Weide wordt toegankelijk voor iedereen. Er komen nieuwe poelen en de Groebengracht gaat meanderen door het gebied. Aan de Ziekenhuislaan komt een ingang met fietsenstalling, een houten terras met uitzicht op de vallei en infopanelen. Leerkrachten kunnen hier met hun klas uitleg geven over de natuur. Ook is er een picknickplek voorzien.
Nieuwe wandelpaden en vogelkijkhut
De heraangelegde Tramweg, die de Ziekenhuislaan met de Beertsestraat verbindt, biedt toegang tot een houten vogelkijkhut met groendak via een vlonderpad. Een dijk aan de andere kant van het gebied beschermt het ziekenhuis en omliggende huizen tegen wateroverlast en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Hierdoor kunnen ook patiënten van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria genieten van de natuur in de Grote Weide.
Uitbreiding van het gebied
Om dit mogelijk te maken, koopt Halle extra grond aan in het gebied. Enkele percelen waren eigendom van afstammelingen van de voormalige burgemeesters François en Karel Nerinckx, die graag meewerkten aan de verkoop omdat het project voor alle inwoners van Halle toegankelijk zal zijn en de nagedachtenis aan hun voorouders in ere houdt.
Start van de werken
De werken beginnen in 2025, rekening houdend met het broedseizoen van de vogels. De totale kosten bedragen 570.000 euro. Halle vraagt ook een subsidie aan bij het Vlaams Agentschap Natuur en Bos van 382.966,46 euro.
Groen Halle kijkt uit naar de realisatie van dit project, dat zowel het milieu als de gemeenschap ten goede komt.